Bitumineuze dakbedekking (plat dak met bitumen), de traditionele manier van dakdekken. Dankzij het moderne materiaal een prima dakbedekking.

"Een plat dak mooi strak voorzien van bitumen is een goede proef voor je vakmanschap. Zeker als het een dak is met verschillende hoeken, lichtkoepels en bijvoorbeeld een trapopening. Dan kun je echt laten zien wat je kunt. Het is een uitdaging die ik graag aanga. Maar ook het vakkundig renoveren van een al wat ouder dak is een mooie klus. Het is altijd weer goed om te zien hoe je van een verfrommeld dak een mooi strak geheel kunt maken."
Van alle platte daken is het overgrote deel voorzien van een bitumineuze (bitumen) dakbedekking. En ook van alle nieuwe daken wordt een flink gedeelte met bitumen gedekt. Bitumen heeft dan ook zeker veel voordelen, zoals duurzame waterdichtheid, uitstekende hechting en eenvoudige verwerking. En natuurlijk staat de technologische ontwikkeling bij het materiaal niet stil. Voortdurend worden de technische eigenschappen verbeterd, waardoor het materiaal nu veel beter is dan pak weg 10 jaar geleden en de bitumineuze dakbedekking een hoogtechnologisch product is.


De levensduur van bitumen is, bij een goede afwatering van het dak, ongeveer 20 jaar. Maar die levensduur is ook afhankelijk van het al of niet blootstellen aan zonlicht en ozon van de bitumen dakbedekking. Een ballastlaag (kiezels of drainagetegels) zorgt er voor dat de zon geen invloed heeft op het materiaal.
Ook door de toevoeging van een aantal kunststoffen wordt bitumen uv-bestendig.
Wij adviseren u graag over de beste toepassing voor uw dak.
Bitumen wordt geleverd in rollen. Het waterdicht verwerken van de bitumen gebeurt door middel van een brander en bij sommige systemen kunnen de rollen koud verkleefd of zelfs met een föhn worden aangebracht. Deze laatste system zijn vooral ideaal op die plaatsen waar, wegens brandgevaar, niet met een brander gewerkt kan worden.

Bitumen is een aardolieproduct en moet dus niet verward worden met teer (dat een steenkoolproduct is) Teer mag in de Nederland niet meer worden gebruikt en wordt beschouwd als gevaarlijk afval dat uit de keten moet worden gehaald.

De voordelen van bitumen:

  • Hoge temperatuurstabiliteit
  • Hoge weerstand tegen veroudering
  • Zeer uv-bestendig
  • Weinig onderhoud
  • Gemakkelijk te verwerken
  • Geschikt voor recycling
  • Bij toekomstig onderhoud gemakkelijk te overlagen

Als u meer wilt weten over de toepassing van bitumen op uw dak, stuur dan een mailtje, we nemen dan snel contact met u op voor een afspraak.