Permanente en tijdelijke valbeveiligingssystemen voor het platte dak van uw huis of bedrijfsgebouw.

"Als je, zoals ik, al bijna je hele leven op het dak doorbrengt, is het natuurlijk handig dat je geen hoogtevrees hebt. Maar tegelijkertijd realiseer je je wel dat veilig werken absoluut noodzakelijk is. Daarom vind ik valbeveiligingssystemen echt van levensbelang. Ik hou er niet van om stoer te doen. Dat doe je maar in je vrije tijd. Maar niet op het dak."
Bij het werken op hoogte heeft de veiligheid van de mensen natuurlijk de hoogste prioriteit. Om veilig op een dak te werken (zeker ook bij onderhoud of het plaatsen van installaties) is een permanenten valbeveiliging noodzakelijk. En overigens ook voorgeschreven volgens het Arbobesluit.
Als eigenaar of als gebouwbeheerder bent u verantwoordelijk voor wat er op uw dak gebeurt. Wanneer iemand in uw opdracht op het dak werkt en naar beneden valt en geen valbeveiliging heeft, bent u mede aansprakelijk voor de gevolgen.

Wat op uw dak noodzakelijk is, bepalen we voor u door middel van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI & E). Als gecertificeerd dakadviseur zijn we hiertoe uitstekend toegerust. Meer over ons werk als gecertificeerd dakadviseur…

Permanente valbeveilingenEr zijn in principe twee soorten beschermingsmiddelen tegen vallen van hoogte:

Gebiedsbegrenzingssystemen
De gebruiker wordt verhinderd om over de valzijde te vallen. Deze systemen worden over het algemeen geplaatst op 2 meter uit de valrand. Met het juiste Persoonlijke BeschermingsMiddelen (PBM) met een korte lijn van maximaal 2 meter kan de gebruiker niet bij de dakrand komen en wordt dus vallen verhinderd.

Valbeveiligings- of opvangsystemen
Dit systeem wordt toegepast als de bewegingsvrijheid bij het werken op het dak nodig is bij werk aan de valzijde. De gebruiker wordt bij een val beschermd. Uiteraard moet het opvangsysteem en het harnas dit toelaten en hiervoor gekeurd en CE gemarkeerd zijn.

Meer over de verschillende systemen die wij aan kunnen brengen…

De veilige zone in Nederland is bepaald op 4 meter uit de valzijde. Tot 2 meter uit de valzijde is het niet toegestaan zonder veiligheidsmiddelen arbeid te verrichten.

Voorwaarden voor valbeveiliging
  • Voldoende minimale werkhoogte voor het opvangen van de val
  • Schokken en stoten moet worden voorkomen voor de opgevangen persoon
  • De uitrusting moet volstaan om een val aan de valzijde op te vangen
  • Een snelle redding van de gevallen persoon moet mogelijk zijn

Tijdelijke valbeveiligingenTijdelijke valbeveiligingssystemen
Indien geen borstweringen of permanente leuningen aanwezig zijn, biedt een tijdelijke dakrandbeveiliging uitkomst. Hierbij gaan we zorgvuldig te werk. We plaatsen de afzetting langs de dakrand op alle plaatsen waar wordt gewerkt. De beveiliging aan weerszijden van dakopgang, bouwlift of stortkoker moet een minimale lengte hebben van 4 meter. Bij voorkeur zetten we het hele dak af. Eventueel is afzetten van de werkplekzone voldoende met een uitloop van 4 meter naar beide zijden.

Als u meer wilt weten over de permanente en tijdelijke valbeveiligingssystemen, mail ons en we nemen snel contact met u op om alle details door te nemen.